Lägerblogg

Söndagen den 24 november 2020

Söndagen den 24:e november började med att vi vaknade efter 24 timmars djup sömn, oj jag menade minuter… i den kalla vedboden kanske, med allt damm som sällskap. Vid frukosten fick vi  ta en Ipren efter att vårat sällskap, Dammet, hade invaderat oss. Då fick vi några lite mindre glada miner av bl.a. Farbror Tobbeeeeeeeee, som fick en väldigt härlig väckning i morgon kuckelikuet. Undra vilka bovarna var och  varför morgonkaffet tog slut såå fort? Det kanske var vi? näää det skulle det aldrig vara, ni känner ju dem duktiga konfirmander. Sedan kom det roligast….. STÄDNINGEN!!!!!!!! Jippi…. 

Sedan blev det bråttom, vi skulle byta om, packa, och städa på en väldigt kort tid för trötta tonåringar som vi (1h och 20 minuter). Som tur var så kom vi faktiskt i tid. Nu är vi tillbaka och det är dels dags för att äta den sista måltiden…… LOL! Men tillsist det jobbiga hejdået 🙁 och det ända helt sanna, förutom att vi gick till kyrkan, var att vi INTE kommer klara väntan till påsken. 

Nu är det tid för oss att säga hejdå för att klockan ringer till den sista måltiden…

 

HHHHHHHHEEEEEEEEEEEEEJJJJJJJJJJJJDDDDDDDDDÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mvh, Greven (Emma G) Bambi (Ingrid) och Linn. 

Gruppbild utanför kyrkan
Efter gudstjänsten fick alla prova att ta en prästfie för att visa att de varit i kyrkan.
Klappleken. Svårt men kul
I väntan på föräldrarna gjorde vi levande statyer.

Lördagen den 23 november 2019

God kväll kära läsare! 

Vi väcktes av ett vackert fiolspel av pappa Arvid (dock var vi inte så pigga efter nattens härjande på gården).  

Vi vaknade till snabbt (på ca 45 min)  innan kapellklockan ringde. Vi sjöng sånger i kapellet och bad morgonbönen. Sedan blev vi bjudna på frukost i matsalen. Efter det tog vi det lugnt en stund innan det var dags för första lektionen. Vi lärde oss om symboler och sakrament. 

Kapellklockan ringde igen och vi gick till kapellet för middagsbön. Till middags bjöds det på pytt i panna och efter det gav  vi oss ut på tipspromenad. På vägen stannade vi till vid Paletten och alla konfirmander köpte bara grönsaker och tonfisk (host host*). 

Sedan gjorde vi våra helt egna frälsarkransar som alla nu har runt handlederna och älskar. Sedan åt vi kvällsmat och det var kebab och det var mycket gott. Efter det lekte vi en massa lekar där alla skrattade JÄTTEMYCKET och hade så kul tillsammans. Nu var det dags för Complitoritum i kapellet för att fullborda dagen. Vi gick igenom frälsarkransen ännu gång. Det var supermysigt. Nu var det dags för kvällste och nu har ni hunnit i kapp oss! måste kila nu är det dags för godnattkramar. 

//Hanna, Magdalena, Line och Ebba

Lektion om symboler med Kajsa.
Tipspromenad
Vi gör egna Frälsarkransar
Och sen blev det naturligtvis lekar på vinden.

 

 

Fredagen den 22 november 2019

Först hade vi ett gott fika i brasrummet (?) och fikade med föräldrarna och ledarna (DKarna också såklart) 

Sedan samlades vi hade möta om vad som skulle hända under alla träffar och lekte namnlekar. Efter det gick vi en rundtur runt gården och fick se alla olika hus/ställen som fanns här.

Vi gick till kapellet och övade på att sjunga psalmer, hur vi ska bete oss i kapellet, hur/när man skulle prata/sjunga och gjorde gudstjänst. Sedan gick vi till matsalen och åt eftermiddagsfika.

 Vi drog efter det och bäddade våra sängar och token Max tog på sig sina ”fina tofflor”. Sedan ringde klockan som betydde att alla DK’s skulle till kapellet för att utföra en riktig gudstjänst (?).

 

Lördagen den 5 oktober 2019

Hej alla, idag vaknade vi 08:00 och försökte ta igen nattens förlorade timmar av sömn. Vi blev väckta av att våra söta ALar borstade oss i håret så vi fick känna oss som en disneyprinsessa för några sekunder innan dom slog oss i huvudet med borsten (Skoja, så taskiga är inte AL tro det eller ej).

Efter det sagolika uppvaknandet gick vi som vanligt till kapellet och blev en gnutta mer kristna än gången innan vi var i kapellet. Direkt efter kapellet så fick vi en högkvalitativ frukost, precis som vanligt här på sundbornsgården.

Under förmiddagen blev vi indelade i grupper och skulle diskutera om hur vi kunde bibehålla den trevliga stämningen här på sundbornsgården och hur framtida konfirmander fick uppleva samma speciella och fantastiska stämning. Det var trevliga diskussioner och det avbröts av  en riktigt najs fika. Sedan fortsatte vi med det fram tills middagsbönen.

På middagsbönen var det en roligt litet halloweentema, men såklart väldigt kristen halloweentema! (Vi är ju trots allt på ett kristet läger) Till middagen fick vi spaghetti med skinksås som våra fantastiska AL lagat, riktigt gott!

På eftermiddagen blev det riktigt mycket aktiviteter, en väldigtväldigtväldigt(!!!) seriös tipspromenad i det varma och goa vädret här i Dalarna. Vi hann med att gå till paletten på vägen hem, vilket gjorde det värt för de som inte klädde sig ordentligt för promenaden (vilket var nog alla), August köpte kanelbullar, en dag för sen men vad gör det?

Det blev en spännande klädauktion som Tobbe och Birger höll i efter tipspromenaden, det var massor av kvarglömda kläder, men väldigt några som ville claima dem.

Vi fick lite fritid innan kvällsmaten, sedan blev det korvstroganoff och ris, det var också ganska gott men kanske inte riktigt lika gott som middagen.

Efter kvällsmaten blev det trosvandring, men istället för att AL skulle leda DK så blev det tvärtom, DK var inte lika rutinerade med det så det var nog några AL som fick känna hur det var att nästan trilla ner för lite trappor. Trots det så gick det bra och förhoppningsvis blev inte AL allt för traumatiserade av DK. Det var tema döden på trosvandringen så vi fick lära oss mer om den.

I kapellet på completoriumet på kvällen pratade Oskar så länge, så vi tror nog att nästan alla somnade (Du är jättebra på att prata Oskar, vi är bara trötta efter det nattliga utespringet, men säg inget till Kajsa).

Nu är det kvällsfika och vi skriver blogg, vi är de sista som får skriva bloggen av hela DK19 faktiskt. Det är lite sorgligt, men ganska skönt ändå helt ärligt. Det är iallafall jättekul med återträff  och vi hoppas att se så många som möjligt på nästa års fantastiska läger.

The last DK19 blogg blev skriven av,

August, Tom, Leia, Jessica och Emil.

 

 

Fredagen den 4 oktober 2019

Hajhaj! Idag var det vår första kväll på efterträffen! Jaaaaaaaaaaaaaaa! Alla var otroligt glada över att ses igen. ÄNTLIGEN! Det är väldigt kallt och roligt här i Sundborn och till kvällsmat fick vi biffar med potatis, lingonsylt och brunsås. Gott! Vi har lekt lekar och haft mässa. Nu är det dags för kvällsfika. MUMS!

Nu orkar vi inte skriva mer för vi vill umgås!

Pöss pöss, kram kram, 

Sigge, Maja, Lukas och Harald. <3

Lördagen den 20 juli 2019

Hallå hallå,

Idag är det konfirmandmamman och konfirmandpappan som är dagens bloggare. Det är nämligen så att alla våra små (nu konfirmerade) konfirmander nu har lämnat gården och vi är ensamma kvar med AL och resten av ledarna.

Stunden som vi alla väntat på, konfirmationen, är nu över. Dagen har varit fantastisk med strålande solsken och våra barn gjorde ett superbra jobb i kyrkan under hela ceremonin. 

Vi saknar hela DK-19 redan, det är tomt utan er! Ni betyder otroligt mycket för oss och vi är så glada att vi fick vara föräldrar till just er. Som ni alla växt under vår resa på Sundbornsgården, stoltare kan vi inte vara.

Snart är det oktober vilket innebär att vi ses på gården igen, efterträffen väntar. Tills dess hoppas vi att alla tar hand om sig och njuter av sommarens sista veckor!

Massor av kramar,

Lisa & Molle

 

Fredagen den 19 juli 2019

Hej bloggen! 
Konfirmanderna och AL:arna sitter just nu och grillar korv nere vid grillplatsen, utmattade efter en lång dag med förberedelser och slutligen framförandet av årets kyrkospel. Därför får fritidsledarna Arvid och Max ta över dagens blogg, och det gör vi med nöje då vi tar varje tillfälle att berömma konfirmanderna för dagens strålande insats – och strålande var den, från början till slut. Veckor av hårt arbete lönade sig, och de bjöd på en underbar föreställning. 
Under för- och eftermiddagen drog vi igenom spelet utomhus i blåsvädret för att känna på hur det kan vara att prata i en miljö där man verkligen måste kämpa för att få rösten att höras. Därefter drog vi ledare ner till kyrkan för att kontrollera att all rekvisita och ljudutrustning var på plats och i ordning – och här vill vi ge ett stort tack till vaktmästaren Johan som hjälper oss med det sistnämnda och en hel del annat varje år. 
Vi var såklart nervösa innan det började, trots att vi aldrig tvivlade på att konfirmanderna skulle greja det perfekt. Vi alla kände nog efteråt att det hela gått över väldigt snabbt, och att det i stunden varit riktigt kul. När applåderna dundrade omfamnade och tackade vi varandra, och lättnadens tårar rann; lättnad över att vi fullbordat och presenterat den bästa versionen av spelet vi kunde givit. 
Det blev en fin avslutning på dagen då alla konfirmander fick sina Biblar, signerade av oss ledare och med utvalda citat understrukna till var och en. Som avrundning vart det sedan en mysig mässa i kapellet med stämningsfull sång och fina texter. 
Tack ni föräldrar för att ni har så begåvade barn. Vi är lika stolta som ni. 


Kram och godnatt! Max o Arvid

Torsdagen den 18 juli 2019

Hälsningar till Millan från borgen. Följ borgen på Instagram: sbg_borgen_official 🙂 Lärkan är BÄÄST!

Idag har varit en alldeles extraordinär dag må vi säga! Vi väcktes av några AL som sjöng ”det vackraste jag vet” fast med en liten twist som förde med sig en så kallad jumpscare… Efter morgonbönen var det frukost som vanligt. (En hel del kuddar delades ut till de nattliga äventyrarna) Efter frukosten var det Städtävling som vanligt och sedan var det snabba puckar över till kapellet för att öva de olika sångerna till kyrkospelet även kåporna till konfirmationen prövades ut under sång stunden. (En väldigt stolt Agnes skulle även vilja poängtera att hon var väldigt flitig under förmiddagen och plockade både blommor till kapellet och städad e vinden…. Helt själv) Efter Agnes hårda arbete kände hon att det var dags för en god Middag som även konfirmanderna, de andra AL:arna och Ledarna fick ta del av. Det som serverades idag var en salig blandning av veckans rester även kallat RESTFEEEST. Efter middagen så var det dags för fritid. Men som vi nämnt tidigare var det många som fått FAFNU och fick spendera tiden med att arbeta hårt på gården. De FAFNU lösa själarna hade däremot mycket tid att spendera på de de ville. En populär sysselsättning var tex att skriva i varandras ”Minnesböcker” eller öva sina repliker till kyrkospelet. När fritiden var över var det dags att cykla i vindens fart till Kyrkan för att ta Konfirmationsfoto samt ha genrep inför AL:arna. Sedan cyklade vi tillbaka hem och det blev dags för kvällsmat. vilket var potatisbullar!!! Sedan hade vi en riktigt skum men rolig kvällsaktivitet. nu ringer klockan så nu måste vi sluta, godnatt!

/de bästa DK:arna 🙂

Konfirmationsfotografering
Fotograf Helene i aktion för 17 året i rad.
Genrep av kyrkospelet

Onsdagen den 17 juli 2019

Hej bloggen.

Idag var första dagen vi fick en bra och normal väckning. AL:arna kom och väckte oss med en kram. (Det var absolut-sovnatt på natten) Detta var en jättebra dag. Vi är jätte nöjd med dagen. Alla var goa o glada. Vi var i kyrkan 2 gånger. Men vi ska börja med att vi åt frukost. Efter frukosten åkte vi till kyrkan och så tränade vi på konfirmationen och hur den ska gå till. Vi var där ett tag och vi cyklade därefter tillbaka till gården för att äta middag. Vi fick fjällpasta och Tumba berättar att han tryckte i sig en påse med starka ostbågar, vilket han ångrar ganska mycket.
Efter middagen så hade vi fritid och eftersom det var absolut-sovnatt hade ingen FAFNU. Max och Arvid ordnade så att vi åkte till kyrkan lite tidigare för att öva på kyrkospelet. När vi kom tillbaka var det kvällsmat och sedan hade vi ännu lite mer fritid innan completoriet.

100 sundbornskramar till er som läser!

PS: Och så var det ett bejublat ledaspex som gjorde pyramidal succé. Inte ett öga var torrt! Vackra sånger, roliga spex och allmän glädje! (Klas)

Frälsarkransen börjar bli klar, under ledning av Birger.

Repetition i kyrkan.

Ledarna visar på ett realistiskt sätt hur det går till när AL smyger ut på nätterna.

Systrarna Jansson kämpar om äran att vinna en av spextävlingarna.

Familjen Olsson har det hektiskt.

Den klassiska Funny Bunny, som vanns av Simon F.

Tisdagen den 16 juli 2019

Hej bloggen!

Dagen till ära så vaknade vi upp ur våra sängar med lycka i våra själar i hopp om att denna dag skulle bli lika otrolig som gårdagen. Som vanligt så gick vi till kapellet lika pigga och glada som alltid för att sjunga en liten trudelutt. Därefter så gick vi mot stora huset för att käka frulle. Sedan så hade vi det gamla vanliga schemat när vi har lektion har lite fika då och då.

Whats so ever så skulle denna dag bli en dag med lite mera action if u know what mean. Under dagen så gick alla konfirmander till kyrkan i Sundborn för att öva officiellt till kyrkospelet som vi alla hoppas att våra föräldrar och medmänniskor skall komma på. Vilket gick väldigt bra! När vi kom hem så bjöds det på vegetariska tacos som vi alla kunde njuta av. Nu kommer vi till det lite extra roliga på våran härliga och väldig regniga dag. Alla vi på gården skulle anordna våran egen mässa på gården med temat film! Vi på gården delades upp i olika grupper som skulle ansvara för olika saker inom mässan. Jag som skriver fick med några andra hålla i musiken som spelades upp under mässan. Vi ville hå låtar som var relativt lugna men som ända var härliga och var med i någon typ utav film. Det blev låtarna ”Can you feel the love tonight” och ”Valborg”. Efter mässan var slut så samlades alla i stora huset för kvällsfika och med det så sitter jag i nuläget och skriver detta. Så om jag på något sätt skulle skriva något mer om denna dag så skulle det vara att spå i framtiden.

Jag tackar alla som har läst detta och tagit åt den lilla men ändå ganska intressanta fakta

jag har gett er om denna dag.

Jag vill tacka alla er föräldrar som läser detta min bror mina föräldrar och önskar er alla en trevlig kväll, god jul och glad påsk.

Predikogruppen i arbete

Bakning av nattvardsbröd

Emil och August ingick i musikgruppen

Det gjorde Elin och Simpan också.

Det hela resulterade i en fantastisk verkstadsmässa på temat ”Film”

Leia och Isak ringde till mässa.