Info från föräldramötet

2021 års läger

Ledare: 
Präst är Kajsa Bengtz, komminister i Norrbo församling i Skultuna, konfirmerad på Sundbornsgården 1974.
Lägeransvarig är Oskar Bengtz. Han kommer att leda lägret och hålla i lektioner och konfirmandaktiviteter. Oskar konfirmerades 2005, men har varit på lägret i stort sett hela sitt liv och provat på de flesta ledarsysslorna. Till vardags är Oskar gymnasielärare i matematik och fysik.
Konfirmandmamma: Är ställföreträdande mamma och pysslar om konfirmanderna, deltar på lektioner, kyrkospelsrepetitioner, fritid och lekar, kort sagt: jämt. 2020 års konfirmandmamma heter Amanda ”Tesla” Hedén. Hon konfirmerades 2016 och har varit AL-are och husmorsaspirant 2020. Hon studerar på Uppsala universitet.
Konfirmandpappa: Som konfirmandmamman fast -pappa. 2020 års konfirmandpappa heter Erik Fredling och han konfirmerades 2017. Han studerar sista året på gymnasiet.
Fritidsledare/Kyrkospelsansvarig: Tar hand om fritidsaktiviteter, utflykter och ansvarar för kyrkospelet som spelas upp i Sundborns kyrka kvällen före konfirmationen. Årets ledare på den här posten är Ester Ward, konfirmand 2017. Hon studerar sista året på gymnasiet. Tobias Wahlund, konfirmand 2013. Tobias har varit drängbas 2019, och var fritidsledare-/kyrkospelsansvarig 2020. Han läser till ingenjör vid Linköpings universitet.
Husmor: Basar i köket och ser till att alla är mätta och nöjda.
Årets husmödrar rekryteras för närvarande.
Drängbas: Leder och fördelar arbetet för AL:arna som har hand om utearbetet.
Uppdragen som husmor och drängbas sköts av gamla sundbornare som rycker in en vecka i taget. Klart är att Tumba Lindberg dyker upp som drängbas i år igen.

AL – Arbetsläger
Förutom konfirmander (gårdens självklara huvudpersoner) och ledare finns det även andra på gården under lägret, som också är viktiga för att lägret skall bli riktigt bra. Det är AL:arna, som är före detta konfirmander som kommer tillbaks somrarna efter sin konfirmation.
AL:arna hjälper till i köket, städar, klipper gräs, lagar saker som gått sönder, för traditioner vidare, håller humöret uppe, och pysslar om konfirmanderna och mycket mer.

IFSS
Sedan 1998 drivs konfirmationslägret av en ideell förening som i första hand består av gamla sundbornskonfirmander. Arbetet med detta bedrivs året om, men är naturligtvis mest intensivt under lägertiden. Mer information om föreningen hittar du här. Man måste inte vara medlem i IFSS för att konfirmeras på Sundbornsgården, men allt stöd uppskattas. Enskilt medlemskap kostar 150 kr/år (600 kr för ett femårsmedlemskap). Familjemedlemskap kostar 300 kr/år (1200 kr för ett femårsmedlemskap). Vill du bli medlem kan du läsa om hur du går till väga här.

Presentation av Gården – Husen, rummen
Sundborns gamla prästgård byggdes 1766, och fungerade som prästgård fram till 1960 då den nya prästgården byggdes nere vid kyrkan. Sedan dess har den varit lägergård, som drivs i regi av Stiftelsen Sundborns gamla prästgård. Mer om gårdens historia kan ni läsa på stiftelsens egen hemsida.

På gården finns det ett antal byggnader:
huvudbyggnaden – som inrymmer matsal, kontor, kök, lektionslokal och sovrum för konfirmandflickorna.
tiondeboden – där konfirmandpojkarna sover. Där finns också en lektionslokal.
kapellet – på övervåningen av boden. Ett underbart ställe där vi tillbringar mycket tid.
arrendatorn – AL:arnas hemvist.
duscharna – dusch, bastu och tvättstuga.
Alla rummen har namn med anknytning till gårdens historia.

Dagsschema
Dagarna ser likadana ut:
8.00 – Väckning
8.45 – Morgonbön (AL:s ansvar)
9.00 – Frukost
9.30 – Städning och bäddning. Visitation (mammis och pappis kollar städningen)
10.00 – Lektion (inklusive fika)
12.45 – Middagsbön (konfirmanderna fixar)
13.00 – Middag (det som resten av världen kallar lunch)
Fritid
15.30 – Fika
16.00 – Kyrkospel
18.00 – Kvällsmat (middag – anser en del)
19.00 – Kvällsaktivitet
21.00 – Completorium (Kvällsbön)
21.30 – Kvällsfika
22.30 – Godnattsaga
23.00 – Tyst och släckt. (Ibland men långt ifrån alltid. Det beror på vad vi håller på med och hur kul vi har det. Det kan bli senare.)

Söndagar är vi med på gudstjänsten i Sundborns kyrka och sedan har vi mest ledigt.

Blogg
Varje kväll bloggar konfirmanderna om vad som hänt under dagen. Du hittar bloggen på hemsidan här.
Fyll i ett medgivande om bildpublicering, och lämna till oss, så att vi vet att ingen figurerar på hemsidan utan att vilja det.

Kyrkogångslappar
Innan sommaren skall konfirmanderna ha gått i kyrkan minst tio gånger. I samband med gudstjänstbesöken fyller de i kyrkogångslappar digitalt. Du hittar länken här. Konfirmanderna ska också skicka en selfie från kyrkan i samband med gudstjänsbesöket. Om du inte har hennes telefonnummer kan du maila till info@ifss.se så får de den på mail.

Riktlinjer – Målsättning
Konfirmandundervisningen följer Svenska kyrkans riktlinjer.
Du kan läsa mer om dessa på Svenska kyrkans hemsida.

Lägeravgift
2021 är lägeravgiften 16 500 kronor.

IFSS får en konfirmationsersättning från Svenska kyrkan, efter att konfirmanderna konfirmerats. Den är på 8 250 kronor. IFSS ordnar detta med hemförsamlingarna, så ni behöver inte göra något för att få del av bidraget.

Anmäl församlingstillhörighet till IFSS.

Du kan läsa mer om betalning av lägeravgiften och avbokningsregler här.

Bibel
Alla konfirmander får en bibel genom IFSS. Ni kommer att få den i början av påsklägret, när ni kommer till gården.

Fotosida och Bildsida
Skicka ett foto av dig själv så ställer vi samman en bildsida och skickar ut till er.

Utflykter och cykel
Vi kommer att göra några utflykter i sommar, men entréavgifterna ingår i lägeravgiften, så ni behöver inte fundera på dem.
Vi kommer att gå till Carl Larsson gården i Sundborn och cykla till Falun, där vi besöker någon av stadens kyrka och Lugnets minigolfbana. Vi äter pizza till lunch och det blir även tillfälle att gå en stund i affärer för den som vill det.

I sommar behöver alla konfirmander ha med cykel. Förutom faluturen cyklar vi till kyrkan, och på badutflykter. Cykelhjälm är OBLIGATORISK för alla.

Konfirmandtröja
ingår i konfirmandavgiften. 2021 års färg är mörkblå. Om du inte meddelat vilken storlek du vill ha på tröjan gör du det genom att ange det i formuläret.

Åka till gården
På grund av Corona så ska ni inte åka tåg eller buss till Falun/Sundbornsgården, utan ni måste åka med egen bil. Vill/kan ni samåka flera konfirmander så är det naturligtvis OK.

Ta med/Ta inte med
Ta gärna med instrument. Det ges många tillfällen till musicerande.
Ta INTE med musikmaskiner eller Ipads o dyl. Vi är på gården för att umgås.
Mobiltelefoner som ni har med till gården lämnas till någon ledare, som vakar över dem under lägertiden. Ni får låna dem en stund efter lunch om ni vill.

Telefon
Telefonnumret till gården är 023-600 44, och telefonen finns i köket. Bästa tiden att ringa är efter kvällsmaten vid 18.30, eller i samband med fritiden 14.00-15.30. Ring inte under lektions- eller kyrkospelstid är ni snälla.
Om ni vill ha snabb kontakt och inte når oss på gårdstelefonen kan ni maila till info@ifss.se och be oss ringa upp, eller skicka ett sms till Klas. Telefonnummer kan ni få om ni mailar oss.

Rökning. alkohol, droger och klotter
har en sak gemensamt: Inget av det är tillåtet. För klotter tar stiftelsen ut en avgift på 1000 kronor av den skyldiga.
Energidrycker har åldersgräns för inköp och är inte tillåtna på gården.

Kyrkospel
Kyrkospelet är en redovisning av det konfirmanderna upplevt och lärt sig under lägret. Det är en musikal, skriven och framförd av dem själva.
Kyrkospelet uppförs i Sundborns kyrka fredagen den 23 juli klockan 19.00.
Alla är välkomna till kyrkospelet, under förutsättning att coronasituationen och FHM:s rekommendationer tillåter det.. Kom i god tid om ni vill ha bra platser.

Konfirmation
Konfirmationen sker i Sundborns kyrka lördagen den 24juli klockan 11.00. Alla är välkomna enligt samma förutsättningar som ovan. Den tar ca 1,5 timmar.
Konfirmationsfoto ingår i konfirmandavgiften och skickas hem efter konfirmationen.
Klädsel vid konfirmationen är kåpa, som finns på gården och lånas ut till konfirmanderna.
Konfirmationslunch ordnas på gården direkt efter konfirmationen.. Antalet platser per konfirmand är begränsat, och brukar vara 6 vuxna och obegränsat antal syskon per konfirmand. Mer information kommer längre fram. Det finns möjlighet för dem som inte får plats vid lunchen / vill ordna eget, att ha picknick i trädgården om vädret tillåter.

Tvättning av kläder
Tvättmaskin finns på gården, och tvättpigan/-drängen ordnar det praktiska, MEN det är mycket viktigt att alla kläder är ordentligt MÄRKTA så att de går att identifiera. Varje år blir det säckar med kvarglömda kläder kvar som ingen känns vid.

Olycksfallsförsäkring
Var snälla och kontrollera att konfirmanderna har gällande olycksfallsförsäkringar.

Övrigt
Det är viktigt att BÅDE konfirmander och föräldrar läser all information.
Konfirmanden skall ha med sig anteckningsblock och pennor (flera, för de försvinner lätt)
Meddela lägeransvarig om ev. sjukdomar, allergier, eller annat som kan vara viktigt för oss att veta för att lägervistelsen skall bli bra.

sbg 90 sbg 121 sbg 122 sbg 131