Lägerblogg

Söndag 31 mars 2024

Hej! Idag blev vi väckt klockan 8.00 och som vanligt fick vi tid att göra oss i ordning till morgonbönen i kapellet. Därefter åt vi en god frukost och fick tid att städa rummen och fixa oss ännu extra innan vi gick till kyrkan. Vi hade det mysigt och vi hjälpte dem i kyrkan med sång och att bära olika saker till altaret. Vi fick sedan stanna på paletten och köpa lite vad vi kände för (GODIS). Lektion hade vi efter kyrkan och denna gång inte lika lång som igår. Vi förberedde sedan spex och städade inför städtävlingen. Vi åt pyttipanna till middag och resten av dagen lekte vi, vilade, hade olika teaterscener på kyrkospelet, åt fika mellan det och hade det bra. Till kvällsmat åt vi korv stroganoff med ris och fick blåbärspaj till efterrätt. På kvällen hade vi trosvandring då vi blev ledda av AL:arna när vi hade ögonbindel på, lite läskigt men kul. Vi fick t.ex. bära ett kors, lukta på kryddor, gå runt mellan husen och allt skulle representera Jesus sista vandring. Dagen avrundades med kapellmys och fika. 

// Maja, Aina och Henry

Kyrkospel

Linus kör känslobilen… men han håller på att somna!!!

Mässa i Sundbornskyrka
TrosvandringLördag 30 mars 2024

Runt åtta på morgonen blev vi väckta av AL:arna med högljudd musik på högtalaren som de sjöng till. Sedan duschade nästan alla konfirmander för att göra sig fin till påsksupén som vi skulle äta senare på kvällen. Därefter ringde klockan för morgonbön i kapellet som alla var taggade till, då vi sjöng fina sånger. Efter morgonbönen var det dags för frukost som var gröt med lingonsylt, fil och flingor och smörgås med pålägg. Av nattens misslyckade uppekväll så var det dags för konsekvenserna som är fafnu, då vi starkt fick bära ut alla möbler inför sommaren. Pågrund av detta så var det väldigt underhållande för de som sov natten ut. För att vara första fafnu för året så jobbade både AL:arna och konfirmanderna mycket bra. Spännande nog var det annorlunda utdelningar av bordsplaceringarna till middagen. DET BLEV RESTFEST!!!!!! När alla var mätta och nöjda så var det dags för tipspromenad, MEN då insåg ledarna att någons spegel i tjejduschen hade gått sönder då tre tappra AL:are ställde upp för att hjälpa till. Tipspromenaden kunde sedan starta runt Sundborn och de sex lagen kunde sakta börja gå. Frågorna handlade om sundbornsgården och kristendomen, även andra kluriga frågor som ledarna kommit på. Vi kom tillbaka till en strålande sol som vi fick njuta av tills kyrkospelsövningen skulle börja och när den väl gjorde det så började vi med att leka en roligt lek som kallas för “Hi Ha Ho”. Sedan så var det dags för den otroligt goda påsksupén. Efter det så var det dags för några lekar innan vi skulle leka några lekar och sen var det completorium.

Många Sundborns-kramar från Oskar, Elsa och Sara

Premiär för FAFNU

Tipspromenad!

Dagens födelsedagsbarn Linus firades med tårta!

Påsksupé
Fredag 29 mars 2024

Hej bloggen!

Idag blev vi väckta en kvart senare av mamma Klara. Vi började dagen med att äta en god frukost för att sedan göra oss iordning för dagen. När vi hade gjort iordning oss städade vi våra rum och sedan gick vi till kyrkan för att gå på högmässa på långfredagen. Kyrkan bjöd på massa psalmer och böner. När gudstjänsten var klar gick vi till Paletten och köpte välbehövligt godis mm. Vi gick tillbaka i våra olympiad grupper. När vi kom tillbaka från Paletten hade vi fritid fram till middag. Det serverades potatisbullar till middag. 

Efter middagen hade vi en väldigt rolig lektion! När lektionen var klar åt vi kärleksmums till fika. Efteråt hade vi kyrkospel med Spåls och Millan där vi tränade på inlevelse. Efteråt hade vi fri lek. Sen blev det kvällsmat och det serverades lax-pasta. Efter kvällsmaten delades vi in i grupper för att göra via dolorosa. Det är när man går omkring och pratar om bilder baserade på mobbningsscenarion.

Efter det hade vi comp. När vi kom tillbaka från kapellet var det kvällsfika där det blev gröt mackor.

//Pärlan, Petter, Smilla

Lektion med lägerledare Birger

Via DolorosaTorsdag 28 mars 2024

Dagen startade på bästa sätt med väckning från våra älskade AL. Sen hade vi morgonbön, efter det hade vi en god och mättande frukost. Efter den goda frukosten hade vi lektion om påsken yippie!

Mitt i lektionen fick vi fika, sen lektionerna hade vi middagsbön. Följd av middag som var pasta och köttfärssås, efter middagen hade vi brandövning som vi var jättebra på, vi kom ut ur huset jättesnabbt. Vi lärde oss lite olika låtar i pärmen. Sen hade vi skärtorsdagsmässa, sen var det lekar på vinden. Vi fick lära oss lite nya lekar och det var jättekul! Efter det hade vi lite fritid, vi hängde och lärde känna varandra bättre. Kvällsmat åt vi currygryta med ris som var jättegott! Vi hade en kvällsaktivitet som var första grenen av årets olympiaden, vi fick välja lagnamn och tävla i gren. Vi hade completorium som var jättemysigt.  

Puss och kram ha det så bra! 

Elizabeth, Kim, Deniz med hjälp av vår älskade AL Fanny!

Tidningsleken

Årets Olympiad: Layed Back Grisch-kampen
Första grenen: Land och stad!Onsdag 27 mars 2024

Idag när vi anslöt till Sundbornsgården blev vi varmt välkomnade av nya AL kramar. Vi lämnade väskorna i huset och sedan ringde matklockan. Det blev tacos som våra husmödrar hade lagat. Vi sjöng “Gud är god mot mig” innan vi högg in. Efter käk var det samling uppe på vinden då det var dags för namnlekar. Det var en utmaning att komma ihåg och upprepa alla nya namn i cirkeln vi satt i. Sen var det dags för den årliga altarduken med DK på. Vi parade ihop två och två mellan Dk och AL. Sen var det dags för att måla händer. Kortfattat kom det lika mycket färg på kläder och i hår samt på själva duken. 

Efter man stått i en lång kö in till toan för att tvätta bort färg från alla möjliga kroppsdelar var det tid för fri lek. Det spelades Adele på pianot medans majoriteten satt och gjorde klapplekar vid bordet. Mitt i den glada stämningen ringde kapell klockan som fick oss på ännu bättre humör. Väl inne i kapellet som var fullpackat började det hela med en liten lektion om hur kyrkor är uppbyggda. Alla kyrkor pekar helt enkelt åt samma riktning. I framtiden fanns det även uppdelningar om vart män och kvinnor skulle sitta i kyrkan. Kvinnorna fick den onda sidan då de ansågs starkare. Efter den snabba lektionen blev det som alltid en mysig stund med sång och böner. Efter ett tags sjungande och uppläsande släcktes lamporna och man fick ta en tänkte stund för sig själv. Efter de första personer vågat ta sig ut följde resten bara på tyst ner för trappan. Väl inne i det stora huset var det äntligen dags för kvällsfika, favoriten filrutor. Och nu sitter vi här 3 konfirmander och skriver en blogg till er där hemma medan alla andra är på vinden och skojar runt. Tack och hej ses imorgon.

Emrik, Alma och Sigrid med stöd av Sebastian

Dags att måla årets altardukLördag 11 november 2023

Tjenixen!

Vi väcktes klockan 8 av Spåls och Millan av sång. 8:45 ringde klockan till morgonbönen. Blev gröt, macka och yogurt till frukost. Efter frukosten så gick vi upp till vinden och hade lektioner och sen gjorde vi frälsnings kransar.Efter vi hade gjort klart frälsning kransarna så åt vi middag. Till middagen så blev det falukorv och makaroner. Vi fick lite fritid efter middagen men sen delades vi upp i grupper och gick på en tipspromenad. Tipspromenaden var på vägen till Paletten, hädanefter gick vi och köpte godis och snacks. När vi kom tillbaka lekte vi massa lekar. Vi lekte memory och evolution. Efter alla lekar så hade vi completorium och sjöng en massa massa sånger. Sen blev de kvällsfika.

Hejdå från Peter (Petter), Sune (Rune) och ElsaFredag 10 november 2023

Hej allesammans!

Idag har vi börjat att få våra rum. Efter att ha packat upp så hade vi lite sällskap/fikande. Sedan när nära o kära hade lämnat så samlades vi i vinden, sjöng psalmer och lekte namnlekar för att lära känna varandra bättre. Efter namn lekarna delades vi upp i grupper och fick se oss runt på gården. När alla fått se sig runt om gården samlades vi i kapellet och fick lära oss om reglerna i kapellet och hur det går till under bönerna. Dagen avslutades med kvällsfika och ett besök till kapellet för completorium.

Ha det bra, vi ses!

Skriven av Linn, Charlotte & YunusLördag 30 september 2023

Idag väcktes vi av den klassiska väckningen..FIGHT CLUB!!!! 30 min för sent..typiskt AL men vi klagar inte på sovmorgon!

Efter en del degande i sängen så var det dags för helgens första morgonbön, mycket trevligt. Frukost!! Den efterlängtade gröten slevades upp med måtta och alla blev mätta och belåtna. Efter en lång tid ihop är vi faktiskt inte konfirmander mera, vi är ALare! pga det fick vi prova på lite AL arbete (dvs dra stockar över hela gården). Efter mycket slit var det lunch…pasta med korvgryta???gott iaf. Sedan var det dags för den årliga tipspromenaden, frågorna kan jämföras med algebra för högskolan (dvs obegripliga). Lilla julafton!!!! och även kläd auktion där bortglömda kläder lämnades tillbaka.

Middagsbönen var sig lik och middagen var mycket god (synpunkt-potatisen var al dente). Och sedan…(trumvirvel) TROSVANDRING!!!! Nu har vi precis ätit kvällsfika (det fantastiska grötbrödet) och väntar på att klockan ska ringa för godnattkramar. Sedan är det nattning och sovdags (host host)..

-Henrik

Trosvandring

En favorit: tidningsleken

Ett sista mysigt completorium för i årFredag 21 juli 2023

Idag hade vi så fullt upp med kyrkospelet att det inte blev något bloggskrivande men här kommer istället en hälsning till DK23 från era kyrkisar <3

Ja hörni, nu har det gått några dagar sedan vi lämnade gården och för många känns det nog lite tomt och konstigt. Vi har liksom varit tillsammans i tre veckor med fullspäckat schema och så plötsligt är vi tillbaka i vardagen. Det kan också vara svårt att förklara för nära och kära allt som hänt, men så är det. Försök nu bara se tillbaka på lägret med glädje och minnas alla bra stunder så ska ni se att efterträffen är igång snabbare än ni anar. 

I det här inlägget tänkte vi se tillbaka på hela processen med kyrkospelet, för hur bra blev det inte!? NI VAR HELT FANTASTISKA!! Tror inte det finns tillräckligt med ord för att förklara hur stolta vi är över er!!! Kan säga att det fälldes en och annan tår när ni sjöng och hjärtat var fyllt med ren och skär glädje varje sekund ni stod där på scenen.

Och vilken resa vi haft, tänk när vi sågs för första gången den kalla novemberhelgen på förträffen. Allt var nytt och en viss nervositet men också nyfikenhet fanns i luften. Vi lekte massa lära-känna lekar och annat kul och snabbt växte ni som grupp, och redan då kände vi att här finns potential!! Månaderna gick och vi var nu framme vid påsken där vi började med dramaövningar. Redan då kom ni på den fantastiska idén om en road trip! Sen kom till slut sommaren och vi körde igång direkt med att skriva scener, repliker och musik. Det skapades dans och rekvisita och helt plötsligt var vi redo att dela ut manus och roller. Oj vad ni var duktiga när vi övade scener, många av er kunde inte alls era repliker en dag och så nästa dag när vi skulle köra igen så kunde ni dem utantill, så imponerande! Vi är som sagt så extremt stolta över er, både som skådisar och som individer med stora fina hjärtan.

Oliver, shit vilken glädje och energi du spred på scenen och du antog Hippierollen med bravur!!

GB, du gjorde rollen som AL så bra, och hallå hur duktig var du inte på att sjunga?! trots att rösten typ gav upp så stod du där ändå och så bra det blev!!

Alice, asså wow vad du briljerade, du stod på scen, sjöng och spelade cello nästan på samma gång. Grymt jobbat!!

Pippi, Agata passade dig perfekt men vi får heller inte glömma den coola italienare du var, hur ballt att du stod där inför alla och lade värsta barsen!!

Oscar, vilket engagemang du har visat under passen och rollen som AL blev ju super!! Och oj vad fint det blev när ni sjöng på Visa vid Vindens ängar!!

Benjamin, sjukt cool evangelist var du, man märkte verkligen av din glädje på scenen och även du bjöd på såå fin sång till Visa vid Vindens!! 

Tompa, shit vad grym du var som Dany och såå kul att du tog initiativ för att några av er boys skulle sjunga gruppsolo för det blev ju  sjukt bra!! Snyggt lirat med guran också!!!

Freddie, ännu en evangelist som var toppen på scen och dessutom sjöng så fint på de två sololåtarna!!

Cummin, hitta någon med mer glädje än dig, superkul att du hoppade på att koreografera dansen till Roy och Roger som blev succé för att inte tala om din roll som Cameron!!

Miranda, när du hittade prästkåpan i kyrkan visste vi att detta skulle bli så bra. Du spelade så fint på scen i båda dina roller med sådan närvaro och wow vilka toner du tog på We are the World, magiskt!!

Annie, Agata tog du dig an på ett helt fantastiskt sätt – ”japp det är punka” är en line man sent kommer glömma. Och hallå så fint sjunget i sololåtarna!!

Greta, du sjöng inte bara superfint på gruppsolot, utan rollen som Cameron var också helt perfekt för dig!! 

Fanny, rapsoljashonungshink vad du ägde scenen som vår käre Bosse!! En riktig sköning som verkligen bjöd på sig själv och skapade magi!!

Bruno, vilken cool banan vi har här!! Riktigt bra jobbat som Hippie som dessutom då och då hoppade in i bandet och i sologruppen på We are the World och levererade fin musik för örat!! 

Sixten, vår käre evangelist Johannes, så cool i kepan och glajjorna och en otrolig  toppeninsats på scen!!

Simon, du var helt fenomenal som Hippie och du fick verkligen med dig publiken!! Även du sjöng så fint på Visa vid vindens!!

Johannes, redan i påskas fattade vi att detta är en grabb som njuter av att vara på scen. Sjukt bra spelat som Dany och evangelist och vilka bars du levererade på Roadtrip!!

Alfred, men tjong i medaljongen vilken insats!! Du bjöd verkligen på dig själv och man såg att du hade riktigt kul. Och asså din ”Where is my moshi moshi hug?” (eller hur du nu sa det, du sa det ju såklart mycket bättre)blev ju klockren!!

Pelle, vår coole Jesus, oj vad det blev en uppförsbacke sista dagarna där rösten helt la av men när det väl var allvar så stod du där och löste allt helt perfekt!! Din entré från predikstolen blev ju dunder och fin sång på vindens!!

Olof, trots att du fick lite mindre tid än de andra att öva så bara levererade du helt fantastiskt i rollen som Roy och även dansen där du stod längst fram och briljerade för att inte tala om sången på Visa vid vindens!!

Henrik, vilken entré du gjorde från publiken och rollen som Roger var som gjord för dig, där du också tog så fint ansvar i att skapa dansen till Macken!! 

Folke, hitta coolare italienare än dig och Pippi!! Wow vad du gick all in för rollen och ägde scenen på ett magiskt sätt, inte minst din rap som var helt fenomenal!! 

Andreas, en riktig glädjespridare som spelade Cameron med sådan trygghet, dessutom sjöng du också otroligt fint i gruppsolot på We are the World!!

Hjalmar, den bästa i hela italiano, ja det är du verkligen!! Man blir så taggad på att få smaka din pizza!! Skämt och sido. Du antog dig rollen som pizzabagaren helt fantastiskt och grymt sjunget på visa vid vindens!!

Jacob, vår bäste musiker som spelade såå fint på flera av låtarna, så imponerande!!! Dessutom grymt jobbat i rollen som AL!!

Emil, mannen – är en replik som man aldrig glömmer för gud vad bra du var som Bosse, och dessutom sjöng så otroligt fint i gruppsolot på We are the World!!

Detta är bara några av sakerna som vi tycker ni gjort så otroligt bra!! Det har också varit så kul att se er vara engagerade under kvällsaktiviteter och speciellt olympiaden, vilken kämparglöd ni har!

Vi vill också passa på att göra en shoutout och tacka vår kära Amanda som var med oss till en början och vår underbara Harald som funnits vid vår sida och skött allt arbete med musiken på ett helt makalöst sätt.

Benim och benim kunde inte vara stoltare!!!

Världens största kramar från era kyrkisar Erik och Klara, vi ses snart!! <3Torsdag 20 juli 2023

Tjabba tjena hallå bloggen, vilka coola bananer vi har här!

Idag var väckningen något alldeles speciellt! Vi kan börja med faktumet att de väckte oss 30 min sent, vilket egentligen bara var skönt. Men sen var det dags för väckning vilket också var lite annorlunda. Istället för att spela hög musik och dansa runt i rummen bestämde de sig för att det var en bra idé att bara vissla i grässtrå så att det bara lät tillräckligt högt för att vi skulle vakna. Detta var ett extremt jobbigt sätt att börja dagen på. Sen var det dags att sätta plattan i mattan för att det  var mycket kvar att göra på dagen! Efter både frukost och morgonbön begav vi oss iväg på våra stålhingstar mot kyrkan för att repa lite inför konfirmationen (Inga spoilers) och sen var det dags för fotografering med kåpa. Alla såg ut som Jesus och bilderna blev helt otroligt dunderbra (som sagt inga spoilers)! Efter fotograferingen var det dags för lite middag då de bjöds på Fried Rice vilket (om jag får säga det själv) var en av de absolut största favoriterna på gården (men inte bland alla). Vi hade sen en ovanligt kort fritid (med efterlängtad mobil) som avslutades med lite fika här på gården. Sen var det som en jojo och så far vi tillbaka med våra trovärdiga stålhingstar till våran alldeles egna Sundbornskyrka. Nu var det snart dags för det efterlängtade genrepet av kyrkospelet inför AL och ledarna vilket var första gången inför publik. Även om det var lite nervöst så blev det ett fantastiskt kyrkospel, som resulterade till Birgers reaktion: “Jag hade gåshud i 40 minuter”. Sen när vi hade gråtit en bit tillsammans och alla slutade vara svimfärdiga så var det snabbt tillbaka för att hinna få äta lite kvällsmat. Det gick dock inte så snabbt på grund av ett behov av godis från paletten, så det blev lite försenat. Sen blev det en god hamburgare med alla tillbehör en kung/drottning kan tänka sig! Efter en festlig måltid med mycket skrik och mums var det dags för en rolig kvällsaktivitet. Eftersom det var så roligt med Capture the flag första gången så bestämde ledarna att de var i god tid att få lite revansch. Efter lite svett och tårar var det dags för kvällsfika med en efterfrågad klassiker på gården, nämligen: GRÖTBRÖÖÖÖÖD!!!! Sen var det äntligen dags att börja varva ner sig för kramar och sen var dagen över! 

Hejdå bloggen!!! 

Av: Oliver, Miranda och Andreas