Personer på gården

Förutom konfirmander, som är gårdens självklara huvudpersoner, så finns det även andra personer på gården som är viktiga för att lägret ska bli riktigt bra.

Först ut har vi lägrets ledare, som alla har lite olika uppgifter på gården:

Präst och lägeransvarig är Kajsa Bengtz, komminister i Skerike-Gideonsbergs församling i Västerås, konfirmerad på Sundbornsgården 1974, och präst på lägret  många gånger tidigare.
Konfirmandmamma: Är ställföreträdande mamma och pysslar om konfirmanderna, deltar på lektioner, kyrkospelsrepetitioner, fritid och lekar, kort sagt: jämt.
Konfirmandpappa: Som konfirmandmamman fast -pappa.
Fritidsledare/Kyrkospelsansvarig: Tar hand om fritidsaktiviteter, utflykter och ansvarar för kyrkospelet som spelas upp i Sundborns kyrka kvällen före konfirmationen.
Husmor: Basar i köket och ser till att alla är mätta och nöjda.
Drängbas: Leder och fördelar arbetet för AL:arna som har hand om utearbetet.
Uppdragen som husmor och drängbas sköts av gamla sundbornare som rycker in en vecka i taget.

sbg 110sbg 111

 

 

 

 

Näst ut har vi AL – Arbetsläger, som är före detta konfirmander som kommer tillbaks somrarna efter sin konfirmation.
AL:arna hjälper till i köket, städar, klipper gräs, lagar saker som gått sönder, för traditioner vidare, håller humöret uppe, och pysslar om konfirmanderna och mycket mer.
Varje vecka finns det även två AL som tar lite extra ansvar, som Huvudpiga och Huvuddräng. De jobbar nära Husmor och Drängbas och är ett slags mellansteg mellan ledare och AL.

Undrar du hur man blir ledare eller Huvuddräng/Huvudpiga kan du läsa om det under fliken ”Frågor och svar”.

sbg 1 sbg 88