Om konfirmationslägret

Var?

Sundbornsgården, som är en gammal prästgård ligger i utkanten av natursköna Sundborn, 1,5 mil utanför Falun i Dalarna. Det finns flera bra badmöjligheter i sjön Toftan, och i Sundbornsån. I byn ligger den världsberömda Carl Larssongården.


När?

Lägret är uppdelat i tre omgångar. Först har vi en förträff en helg i månadsskiftet november/december. En vecka är förlagd till påsken. Tre veckor infaller under juli månad. Konfirmation sker i Sundborns vackra kyrka en lördag i slutet av juli.
Under hösten efter lägret ordnas det efterträff på Sundbornsgården.


Hur?

Själva konfirmationsundervisningen sker enligt Svenska kyrkans ordning. Konfirmationsprästen är präst i Svenska kyrkan. Undervisningen sker sex dagar i veckan i form av lektioner och kyrkospelsrepetitioner. Kyrkospelet spelas upp på fredagkvällen före konfirmationen. Sång och musik har en viktig och central roll på Sundbornsgården, som också har ett eget, mycket vackert och stämningsfullt kapell.


Vem?

Stiftskonfirmationslägret är öppet för alla. Under åren har ungdomar från hela Sverige,och stora delar av världen kommit till Sundborn för att uppleva den speciella sundbornsgårdsandan.

Vad kostar det?

Lägeravgiften är år 2024 20 000 kronor. Efter genomförd konfirmation bidrar hemförsamlingen med en konfirmationsersättning på ca 10 000 kronor.
Kostnaden efter detta bidrag är ca 10 000 kronor.
IFSS:s sköter all administration kring konfirmationsersättningen.
I denna summa ingår förträff, påskläger och sommarläger.
Mat, logi, undervisning, utflykter, lägertröja, konfirmationsfoto, Bibel.
Kostnader som tillkommer är privata utgifter, resor till och från lägret och kostnaden för Efterträffen (ca 200 kronor)


Konfirmation… och sedan?

Väldigt många konfirmander kommer tillbaks till gården somrarna efter sin konfirmation för att arbeta som pigor och drängar. Det innebär att de hjälper till i köket, eller på gården, och framför allt att de för den fina stämningen, och alla traditioner vidare.