Söndagen den 10 oktober 2016

Sundborn är som en stor trädgård, ett enda stort kretslopp. Det sås nya frön på förträffen, frön som sakta börjar gro. På påsken har fröna blivit små, små knoppar som letar sig upp genom snön. Och det är på påsken som trädgårdsmästarna kommer. Trädgårdsmästarnas uppgift att att hjälpa de små knopparna. Att ta bort snön, att vattna och gödsla dem. Och se till att de växer sig starka. Men det är på sommaren som den största förnedringen sker, när solen lyser som starkast. Trädgårdsmästarnas jobb är att se till att alla knoppar blommar ut till vackra blommor. Alla blommor blir olika, en del blir störa och en del blir mindre och alla har olika färger. Men alla är fortfarande blommor och det är alla mycket viktiga för att vi ska ha en sådan vacker rabatt som vi har här på Sundborn. Sedan fram mot hösten faller trädens löv och växterna vissnar, även blommorna. Men detta innebär inte att de dör, tvärt om. Livet byter form, blommorna blir till trädgårdsmästare. Trädgårdsmästare som tar bort snön runt de nya knopparna, som vattnar och gödslar dem. Och ser till att de alla blommar ut och bildar en rabatt som vi kan vara stolta över. Jag välkomnar alla gamla blommor att bli trädgårdsmästare.

/Birger